Kiruna

Sametinget nöjd trots få remissvar

2:13 min

Endast en tredjedel svarade på remissen om kulturrådets förslag till handlingsprogram. Sametingets styrelseordförande Sara Larsson är trots det nöjd med svarsantalet.

Sara Larsson tycker att det känns spännande att det finns 19 organisationer i Sápmi som har en åsikt som de nu får titta på.

– Det kanske låter lite med tanke på hur många som fick den här remissen, men det är ju i alla fall 19 organisationer som har förmedlat en åsikt till oss, det tror jag är värdefullt, säger hon.

Du tycker inte att det är för få?

– I det långa loppet kan det vara för få, men då ska vi komma ihåg att det är första gången som Sametinget egentligen gör en remissrunda, som en första början tycker jag att det är helt ok. I det långa loppet hoppas jag givetvis att alla som har möjlighet lämnar in ett remissvar.

I förslaget finns bland annat en ny bidragsmodell som har fått kritik i remissvaren. Kulturrådet föreslår att bidraget delas in i en fast del på 20 procent och en rörlig del på 80 procent. Där den rörliga summan ska baseras på medlemsintäkterna. Några av organisationerna tror att det riskerar att slå ut de mindre föreningarna.

– Det är klart att det kan vara lite obekvämt, det kan jag förstå. Men samtidigt så är det effekten av det som är det viktiga för oss. Om det kan leda till att man får bättre resultat för de pengar som sametinget betalar ut så är det givetvis något som vi måste överväga att göra ändå.

Att endast 19 av 57 organisationer svarade på remissen kommer inte att påverka det fortsatte arbetet med handlingsplanen enligt Sara Larsson.

– Vi kommer att behandla den som vi alltid har gjort, den kommer inte att bli försenad eller något sådant, det kan jag inte tänka mig.

Maria Unga

Maria Unga Foto: Alexander Linder, SVT Sápmi

Reporter, Sameradion
0980-750 33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: