Stockholm

Saknar samiskt inflytande

2:18 min

Forskning kring samiska frågor ska utgå från samernas egna behov. Det framhöll forskaren Sven Hassler, när forskare från olika håll diskuterade hur man ska använda de 50 miljonerna som är avsatta till samisk forskning.

Sven Hassler har forskat om samers hälsa vid Södra Lapplands forskningsenhet och var en av drygt 20 forskare på mötet som Formas hade bjudit in till.

Mötet handlade om vilka samiska forskningsbehov det finns och hur pengar ska fördelas till forskningen. Men Hassler hade velat se en större samisk delaktighet nu från början, i planeringen av kommande samiska forskningsinsatser.

– Jag tycker det är oerhört centralt att samerna blir delaktiga i hur de här forskningspengarna ska fördelas och hur forskningen ska bedrivas, så att det är samiska behov som är utgångspunkten för hur forskningen ska läggas upp, säger han.

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas inbjöd igår forskare från hela landet till ett möte om hur samisk forskning ska se ut.

Även Sametinget var med genom styrelseledamoten Josefina Skerk. Även hon anser att man från samiskt håll skulle ha fått en bättre möjlighet att vara med och påverka från början.

– Naturligtvis, jag menar bli inkastad här som politiker och under två timmar hosta upp vad man ska göra med de här 50 miljonerna, det är inte optimalt, säger Skerk.

Tillsammans med vetenskapsrådet och forskningsrådet för arbetsliv och social vetenskap har Formas totalt 50 miljoner kronor att fördela till samisk forskning under de kommande fyra åren. Ett uppdrag som regeringen gett.

Därför kallade Formas till möte för att få veta vilka forskningsbehov det finns och få synpunkter på hur pengarna ska användas. Ett 20 tal representanter från universitet och högskolor deltog. Anna Ledin är forskningschef på formas och säger så här om kritiken.

– Det är klart att man kunde ha sagt att samerna kommer med forskningsbehovet, vad är det för kunskap vi behöver, så kan man absolut göra.

Sven Hassler tycker att ett två timmars möte är för lite.

– Vi skulle naturligtvis haft mer tid och tillsammans med de samiska organisationerna så att vi fick en verklig dialog oss emellan kring detta, säger han.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: