Slow Food Sápmi

Skyller försening på jordbruksverket

Organisationen Slow Food Sápmi tar inte på sig någon skuld för att ligga efter med betalningar till sina leverantörer. Istället menar organisationen att felet ligger på jordbruksverket.

Slow Food Sápmi ligger efter med betalningar till flera olika leverentörer. Oddasat.se har varit i kontakt med flera företag som trots att betalningstiden gått ut ännu inte fått betalt för de tjänster som utförts åt Slow Food Sápmi.

Organisationens verksamhet finansieras delvis via eu-pengar som går genom jordbruksverket. Organisationens styrelseordförande Olov-Johan Sikku, säger att de försenade betalningarna beror på långa handläggningstider vad gäller rekvisitioner hos jordbruksverket.

 – Det här är ju ett stort problem för alla små organisationer som inte har mycket pengar"

Slow Food Sápmi är en del av den internationella Slow Food rörelsen, och tidigare i år arrangerade organisationen den internationella urfolkskonferensen Terra Madre i Jokkmokk. Efter det har många företag som anlitades fortfarande inte fått betalt för utgifter i samband med konferensen.

Olov-Johan Sikku medger att det inte är acceptabelt att vänta på pengar så länge.

 – Absolut inte, det här är en kritik som alla måste rikta mot i det här fallet jordbruksverket.

Olov-Johan Sikku berättar att de har begärt ett extra möte med jordbruksverket, och räkningarna ska betalas från och med nästa vecka och under oktober.

De företag som Oddasat.se varit i kontakt med ställer sig frågande till varför pengarna dröjer. Men enligt Sikku så är företagen informerade och medvetna om att det kan ta lite längre tid med utbetalningen, eftersom det handlar om eu-projekt som kan dra ut på tiden.

 – Vi har en väldigt tydlig plan och vi vet exakt vad som kommer att hända framåt och det vet företagen också.

Företag väntar på pengar

Organisationen Slow Food Sápmi ligger efter med betalningar till olika leverantörer. Flera företag väntar på pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: