Tärnaby

"Viktigt med forskning om tvåspråkighet"

1:18 min

Vad vill samerna själva att det ska forskas om? Sameradion besökte Tärnaby för att höra vad samer vill att forskningsmedlen på 50 miljoner kronor borde gå till.

Forskningsrådet Formas har regeringens uppdrag att fördela över 50 miljoner kronor till samisk forskning fyra år framåt. Forskaren Sven Hassler anser - som vi tidigare berättat - att samerna själva borde få komma till tals om vilken slags forskning som ska prioriteras.

Sameskolas rektor Maria Sjaunja Persson tycker att språkforskning borde prioriteras.

– Jag tycker att det är jätteviktigt med forskning om tvåspråkighet och om hur barn blir tvåspråkiga, säger hon.

Maria Sjaunja Persson berättar att det förekommer råd till samiska föräldrar, från offentliga institutioner, såsom hälso- och sjukvården, att de bara ska tala svenska med sina barn. Hon menar att det gamla synsättet att lära sina barn bara ett språk fortfarande lever kvar.

På det viset blir samiskan förloraren, säger hon.

– Då går de hem och tycker att inte ska jag prata samiska men vad händer då med samiskan, vart tar den vägen.

En annan Tärnabo är Marie Persson, som är grafisk designer. Förutom språket anser hon att forskning om hur den samiska kulturen ska bevaras borde prioriteras.

Men även forskning om samiska rättigheter är viktig, enligt henne. I Tärnaområdet finns det planer på en stor nickelgruva och Marie Persson menar att kunskaperna är dåliga om vilka rättigheter samerna har, även fast det handlar om Sveriges urbefolkning.

– Här lokalt vet vi inte vad vi har att säga till om egentligen när det kommer sådana intrång. Vi vill inte ha det för det påverkar oss allihop, säger Marie Persson.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Johnny Skoglund

0960-559 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: