Nordisk samekonvention

Rättigheten till mark svåraste frågan

1:35 min

Arbetet med att skapa den Nordiska samekonventionen är i gång. I dag avslutades arbetsgruppens andra mötet. Ordförande Robert Andrén från Landsbyggdsdepartementet är medveten om att de står inför många svåra frågor.

– Den svåraste frågan vi kommer att ha är frågan om rättigheter till mark och land. Vi har alla insett och varit tydliga med att det är svårt. Det är flera andra rättigheter kring språk, kultur och utbildning som kommer att vara mindre problematiska, menar Andrén.

De planerar för att ha slutfört arbetet om fem år, men under den tiden kan det blir regeringsskiften.

– Det kan innebära att ett land helt plötsligt kommer att säga att de inte är intresserade att fortsätta eller att man svänger helt i sin uppfattning i olika frågor, säger Robert Andrén och fortsätter:

– Jag tror dock att den här processen med att ta fram en Nordisk samekonvention kommer att leva vidare oavsett regering. Sen kan det bli mer eller mindre svårt i olika frågor för att det finns olika politik i olika regeringar. Det är omöjligt att säga nu vad det får för effekter.

Han är ändå förhoppningsfull att de ska klara uppgiften att skapa en Nordisk samekonvention. Ett arbete som tidigare pågått i 16 år utan att ge resultat.

– Vi får väl försöka visa att vi har mer krut i oss än vad de tidigare personer hade som lät det gå 16 år. Skämt å sido, det är svår materia, det handlar om många svåra frågor som har varit svåra att lösa i decennier. Men jag tror att man måste sätta upp en tuff målsättning för att pressa lite också, säger Robert Andrén.

Per-Nils Idivuoma

Sámi Radio
0980-750 30

Anna-Maria Ahlén

SVT Sápmi
0980-750 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: