1 av 2
Michael Teilus mottog Jihdepriset ur kung Carl XVI Gustaf hand. Foto: Anna-Maria Ahlén / SR Sámi Radio
2 av 2
De glada mottagarna av Världsnaturfondens WWF pris ur Elisabeth Jihdes minnesfond mottog priset på Ulrikdahls slott utanför Stockholm. Foto: Anna-Maria Ahlén / SR Sámi Radio
Världsnaturfondens naturvårdspris Jihdepriset

Laponiaförvaltningen mottog pris av kungen

"Det var helt överraskande"
1:43 min

I går mottog föreningen Laponiatjuottjudus och Laponiprocessen Världsnaturfondens naturvårdspris - Jihdepriset. Det var föreningens ordförande Michael Teilus som mottog 50.000 kronor ur kung Carl XVI Gustaf hand. 

Priset kom som en glad överraskning för föreningen Laponiatjuottjudus.
– Det var helt överraskande. Däremot visste några av oss om att vi är på väg att bryta ny mark. Det gäller synen på kulturmiljövård och på hur naturvård ska kunna utföras i Sverige genom att vi hitta former för det lokala deltagandet, säger Michael Teilus, ordförande i öreningen Laponiatjuottjudus.

Världsnaturfonden lyfter i sin motivering bland annat fram att Laponiaprocessen funnit en för Sverige ny modell för lokalt deltagande i förvaltningen av världsarv framhåller men internationellt används den redan.,
 
– Jag skulle vilja säga att Laponiaprocessen har gjort att Sverige har kommit ikapp den internationella trend som finns när det gäller lokalt inflytande i förvaltning av de enormt stora områdena som är skyddade i världen idag, säger Peter Westman, naturvårdschef vid Världsnaturfonden WWF.

Finns förhoppningen att modellen för förvaltningen av världsarvet Laponia kommer att fortsätta användas i Sverige?
 
– Vi från Världsnaturfonden ställer stora förhoppningar på den här processen. Vi hoppas att det arbete som samebyarna tillsammans med kommunerna, Länsstyrelsen och Naturvårdsveket gör kommer att vara en modell för hur man kan arbeta vidare och utveckla ett deltagande sätt för förvaltningen av de tolv procent av Sveriges yta som är skyddade i en form eller annan, säger Peter Westman.  

                                          Anna-Maria Ahlén
SR Sameradion

Juryns motivering lyder: ”Föreningen Laponiatjuottjudus och Laponiaprocessen har bedrivit ett framgångsrikt och innovativt arbete för att utveckla formerna för en gemensam, deltagande förvaltning av skyddade områden som ligger i den absoluta frontlinjen såväl i ett svenskt som europeiskt naturvårdsperspektiv. Med en hög grad av uthållighet och förmåga att finna former för ett samtal, har företrädare för de samebyar och kommuner i vilket världsarvet Laponia ingår, tillsammans med Länsstyrelsen i Norrbotten och Naturvårdsverket, arbetat fram en ny modell för en lokalt förankrad samförvaltning av världsarvet Laponia – ett av Europas mest värdefulla naturområden – där den levande samiska kulturen och rennäringen utgör en integrerad del.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".