Ärkebiskop Anders Wejryd. Foto: Emil Östlund / Sveriges Radio
Kiruna

Ärkebiskopen kritiseras

Ärkebiskopen: "Det ligger rätt mycket i den kritiken"
1:52 min

Ärkebiskop Anders Wejryd fick idag utstå svidande kritik efter sitt anförande vid den konferens som är ett led i försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska samhället.

Många var efter den tre dagar långa konferensen besvikna på ärkebiskopen som man upplevde inte tog frågan på fullt allvar. Sakka Stångberg sitter i den samiska arbetsgruppen i Luleå stift.

– Han fråntar sig själv som högsta överhuvud för kyrkan, ett ansvar för de oförrätter som begåtts under väldigt lång tid. Han har trots allt haft möjlighet att få höra på det via föredrag, men han har ju inte varit här mer än en kort stund.

Också samiska rådets representant Johannes Marainen var kritisk till vad som upplevdes som bristande engagemang från ärkebiskopen.

– Det framgick väldigt tydligt att han inte hade hört riktigt vad som hade diskuterats, den känslosamma smärta som man hade berättat om. Ingen ska behöva vara ansvarig för sin morfars eller farfars eller farfars fars synder, det är deras. Men det är helt annat att stå som representant för Svenska kyrkan.

Så här kommenterar ärkebiskop Anders Wejryd kritiken.

– Jag tycker det ligger rätt mycket i den kritiken, inte att jag inte kan ta det på fullt allvar, för det gör jag verkligen men jag var själv väldigt bekymrad över att jag inte kunde vara med alla tre dagarna. Det finns en risk för att Svenska kyrkan och storsamhället gör det lite för lätt för sig när man inte på allvar lever sig in i hur fruktansvärt allvarligt detta har varit och är för många människor genom att man bara säger att vi ber om ursäkt, vi ber om förlåtelse. En försoningsprocess är mycket mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".