Sápmi

Goda förutsättningar för språksamarbete

1:34 min

Sametingets styrelse i Sverige har beslutat att fortsätta satsningen på det nordiska språksamarbetet, som startats tillsammans med sametingen i norge och finland. Men det förutsätter motsvarande insatser från de andra länderna, menar styrelsens ordförande Sara Larsson.

Sara Larsson menar att vissa villkor följer Sametingets beslut, men att beslutet innebär att en person ska tillsättas i ett gemensamt projekt.

- För att vi då tillsammans med Norge och Finland ska kunna söka projektmedel för det här. Och vi har också då beslutat att medfinansiera det här med 200 000 kronor, säger Sara Larsson.

Det var de tre sametingens gemensamma organ Samiskt parlamentariskt råd som tog initiativ till språksamarbetet för snart 4 år sedan. Då föreslog de en ny organisering av samiskt språkarbete inom sametingens ansvarsområden. Det ledde till en förstudie med målet att kunna starta ett samiskt forsknings- och resurscenter. 

För att idag kunna ansöka om pengar till att fortsätta arbetet, och starta ett center, behövs ett politiskt beslut från alla Sametingen, där de stödjer och ger pengar till ett fortsatt samiskt språksamarbete. Och sametingen i Norge och Finland har också beslutat att fortsätta under förutsättning att de andra tingen följer med.

Sametinget i Finland har huvudansvaret för projektet och utmaningen är att hitta ytterligare finansiering till detta, förutom sametingens egna insatser - det berättar Outi Paadar, Sametinget i Finland. Enligt Paadar är planen att skapa ett interreg projekt som varar fram till våren 2014 och att försöksprojektet därefter blir ett varaktigt nordiskt samiskt forsknings- och resurscenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio