Sápmi

Ny nordsamisk psalmbok

1:28 min

Samiska rådet i svenska kyrkan har skickat ut första upplagan av den nya nordsamiska pslamboken som som är anpassad för svenska delen av Sapmi. Rådet menar på att det är viktigt att det finns en pslambok som passar nordsamisktalande på svensk sida.

Under det samiska kyrkomötet; Sagastallamat, i Kiruna, hölls också en kvällsmässa med ärkebiskop Anders Wejryd. Under högmässan användes för första gången den nya nordsamiska psalmboken som är ute nu på test.

Ewerth Rickardsson som jobbar på Luleå Stift har varit med i arbetet. Han menar att varje folk behöver ha en psalmbok på sitt språk.

- Det är bra att man har en tryckt psalmbok så att man slipper översätta och kopiera för varje gudstjänst, säger Ewerth Rickardsson.

Han var inte med i själva psalmboksöversättningen men väl som musikvetare. Arbetet med psalmboken har än så länge tagit tre år.

- Och kanske blir det två år till innan allt blir färdigt, och sedan är det meningen att jag ska göra en koralbok till det här också, så det är mycket arbete.

Av provupplagan har 1500 exemplar tryckts upp och de ska skickas ut till församlingar som stiftet vet har nordsamisktalande. Till Kiruna har 300 exemplar skickats och förra veckan fick stiftskansliet i Luleå resten av upplagan.

- Vi kommer att skicka ut till församlingar där vi vet att det är gott om nordsamer, så att folk får prova och tycka till, säger Ewerth Rickardsson.

Reporter Per Jonas Partapuoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio