DO: Säkra samernas rättigheter

1:21 min

De nordiska länderna måste genom den nordiska samekonventionen säkra samernas rättigheter. Det framhålls i en debattartikel med internationell tyngd. Förutom sametingen i Sverige och Finland är artikeln undertecknad av diskrimineringsombudsmännen i de nordiska länderna.

– Genom att vi gemensamt agerar vill vi driva på en utveckling som bidrar till att det nordiska länderna faktiskt lever upp till vad internationella konventioner skriver i syfte att säkra urfolksrättigheter, säger Heidi Pikkarainen, utredare hos DO i Sverige.

Varför har inte Norska sametinget skrivit under debattartikeln?
-
- Vi har haft den här på remiss till sametingen i de tre länderna. Och det norska sametinget har sagt att det stödjer initiativ men de har också sagt att det här initiativ kan stärkas än mer om ombudsmännen själva står för det här initiativet.

Våren 2011 inleddes förhandlingarna mellan det nordiska länderna och man räknar med att vara färdig om cirka fem år. Även om förhandlingarna bara är i start skedet anser Heidi Pikkarainen att kravet till regeringarna i Norge, Finland och Sverige redan idag är viktigt.

– Genom det här initiativet vill vi framhålla att förhandlingsarbetet med en nordisk samekonvesion måste genomföras i nära samarbete med samer och det måste också ta in utgångspunkt i samer inflytande. Och vi ser också att förhandlings arbetet drivs aktivt drivs framåt så att det kan avslutas inom den angivna tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio