EUROPARÅDETS RAPPORT

Kräver samiskt agerande

1:32 min

Efter Europarådets kritik kommer nu krav om att man även från samiskt håll gör något åt saken.

I Europarådets rapport kritiseras Sverige för att inte ha förbättrat minoriteternas språksituation speciellt inom utbildning. För samiskan och finskan har situationen till och med förvärrats sedan den förra rapporten.

Erik Fankki har själv barn i skolan och han kräver nu att även Sametinget och övriga samiska organisationer gör något med anledning av kritiken.

 – Det är viktigt att de samiska organisationerna följer upp den här rapporten och ser till att det blir förändringar, för det behövs ju stötas från samiskt håll också.

Det är två år sedan Europarådet kom med sin förra rapport om minoriteternas situation. Även i den rapporten kritiserade man Sverige för att situationen för minoriteterna inte är nog bra.

Nu har man återigen gjort en ny rapport och där granskat minoriteternas utbildningssituation. I den nya rapporten kritiserar man Sverige för att inte nå upp till kraven. Bland annat kritiseras modersmålsundervisningen.

Erik Fankki har två flickor i åttonde klass på samiska integreringen i Kiruna och han bekräftar kritiken som läggs fram i rapporten.

 – Det stämmer ju precis, för att det är ju andra året som de har problem att få samisk språkundervisning.

I rapporten lägger Europarådet fram fem punkter där Sverige måste genomföra förbättringar för att nå upp till Europeiska stadgan om landsdels- och minoritetsspråk, som Sverige anslutit sig till. Där kräver man bland annat det måste finnas lärarutbildningar för minoritetsspråkslärare och att läromedel måste tas fram.

 – Svenska samhället hade ju aldrig accepterat att inte ha någon lärare och att det inte finns läromedel på svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio