MINORITETSSPRÅK

Kommunerna får underkänt

1:19 min

Kommunerna måste bli bättre på att informera och erbjuda nationella minoriteter förskola på det egna språket, så som lagen kräver. Det skriver Skolinspektionen i en slutrapport av den granskning som utförts under våren.

Under våren har Skolinspektionen gjort en riktad tillsyn gällande de 47 kommuner som ingår i förvaltningsområdet för samiska, finska och meänkieli.

I dessa kommuner har de som talar något av de här tre minoritetsspråken laglig rätt till förskola, där verksamheten bedrivs helt eller delvis på det egna språket.

Men granskningen visar att många kommuner varken erbjuder förskoleplats eller informerar om att det finns en rätt till sådan förskoleplats.

Nästan hälften av kommunerna har inte heller undersökt behovet av förskoleplats.

 – Kommunerna är skyldiga att inventera vilket behov det finns för förskoleverksamhet bedriven på dom tre minoritetsspråk det handlar om, säger Mirzet Tursunovic som är projektledare på Skolinspektionen.

18 av de 47 kommunerna är samiska förvaltningskommuner. Bland de samiska kommunerna är det fyra som inte erbjuder förskola på samiska och åtta stycken som inte alls informerar samer om att de har rätt till förskola på det egna språket.

I slutrapporten skriver Skolinspektionen dock att de samiska kommunerna i större utsträckning följer bestämmelserna i minoritetslagen och skollagen än vad kommunerna i de övriga två förvaltningsområdena gör.

Sju av de 18 samiska kommunerna uppvisar inga brister, medan resultatet för de finska kommunerna visar att nio av 32 kommuner inte uppvisar några brister.

Skolinspektionen skriver i slutrapporten sammanfattningsvis att kommunerna måste ta reda på vilka behov det finns för förskoleverksamhet på minoritetsspråken.

Även informationen måste bli förbättras till föräldrarna om vad lagen säger och vilka rättigheter det finns. Kommunerna måste också ta fram olika former för samverkan med representanter och föreningar för de nationella minoriteterna i kommunen, skriver Skolinspektionen.

Dessutom rekommenderar Skolinspektionen att kommunerna anställer en samordnare som ansvarar för arbetet med minoritetsspråksfrågorna.

 – Vår tillsyn och en del rapporter från andra myndigheter visar att det kan vara en framgångsfaktor om det finns en samordnare i dom här frågorna, säger Mirzet Tursunovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio