Idre

Har vargen högre värde än renskötare?

Vargarna har bildat revir på Idre samebys marker. Även fast rennäringslagen klart säger att det inte får finnas vargetablering i renskötselsområde har vargen varit där sen maj månad. Renskötarna har ledsnat på att vänta på myndighetsbeslut. Han säger det är som att vargen har ett högre värde än vad han själv har.

”Hur kan staten tvinga oss att använda en paragraf?”

Margret Fjellström, sametingsledamot för Samelandspartiet. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio.

Sametingspolitiker Margret Fjällström, Samelandspartiet blir arg och frustrerad när hon tänker på vargar i renskötsels området. Hon tycker inte att staten tar ansvar för rovdjuren.

"Det skall inte finnas varg i renskötselsområde"

Sara Larsson, sametingets styrelses ordförande, representant för Min Geaidnu säger sig inte ha hört hur ärendet med den fisk-ryska vargtiken har behandlats av myndigheterna.

Máret Steinfjell

SVT Sápmi
070-180 00 28 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista