”Hur kan staten tvinga oss att använda en paragraf?”

Sametingspolitiker Margret Fjällström blir arg och frustrerad när hon tänker på vargar i renskötsels området. Hon tycker inte att staten tar ansvar för rovdjuren, och förstår att renskötare värnar sina renar med stöd i dom lagar som finns.

Hon påpekar att staten genom rennäringslagen har lovat att varg inte skal finnas i renskötselsområdet. Hon menar rovdjursfrågan har hamnat för högt upp i den politiska sfären och att beslut blir tagna över huvuden på folk och folk som blir drabbade lyssnas inte på.

Hon tror inte att det finns några andra som blir så direkt drabbade av besluten som renskötarna blir.

– Dom utreder oss ihjäl, hon är också kritisk till att renskötare som egna företagare skall drabbas av regeringens långsamhet.

– Vargen får vara så värdefull den vill, det fungerar inte i renskötseln. – Vi klarar inte fler påfrestningar.

Fjällström tar på sig själv att hon och dom andra politiker måste lobba hårdare och jobba mot regering och Naturvårdsverket. Hon säger att dom har en svag ordning och att dom har svårt att få audiens hos dom höga herrarna.

Hon berättar att detta var en av anledningarna hon gick med i politiken, hon ville hitta flera vägar att jobba för renskötseln

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio