"Det skall inte finnas varg i renskötselsområde"

Sara Larsson sametingets styrelses ordförande säger sig inte ha hört hur ärendet med den fisk-ryska vargtiken har behandlats av myndigheterna.

– Har det varit en varg där sedan maj är inte det acceptabelt, Sara Larsson frågar sig vad naturvårdsverket väntar på, för vargen kan inte vara kvar. För hon tycker inte det kan vara rimligt att man skall behöva ha varg i området så länge.

Hon efterlyser mål för rennäringen från staten. EU har lagt klara mål på hur många rovdjur som skal finnas och dom målen är Sverige ålagt att följa. Därför tycker Larsson att rovdjursmålen ofta blir överordnat allt annat.

Hon  tycker slå fast vad man har för mål med rennäringen, att man vill ha rennäring i Sverige och hur den skall utvecklas. Då fastslår man också vad som krävs för att upprätthålla rennäringen.

Om vargtiken då som skaffat parter och gjort revir på Idre samebys marker då?

– Dom får flytta den igen, säger Sara Larsson

– Jag tycker det inte låter som en bra situation. Man hoppas nästan att vargen skall göra något så att man kan utnyttja 28§, så skall man inte behöva leva.

Om staten nu flyttar eller importerar vargar, måste dom hållas utanför renskötselsområdet, säger Sara Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio