Sápmi

Samisk form i storstaden

2:36 min

En bro för samisk kultur till storstadsmänniskan. Så ser Petra Marainen i Göteborg på sitt företag som köper in och säljer produkter av formgivare i Sápmi.

På femte våningen i en hyreshus i centrala Göteborg driver Petra Marainen företaget tillsammans med en kollega.

I utställningsmontrar visar de smycken, accessoarer, inredning och konsthantverk. Medan själva försäljningen sker på nätet. Hon tror att formgivarna har ett behov av att nå ut utanför sápmi och ut i storstadsregionerna.

– Det är ju inte många som känner till samisk design utanför det samiska kärnområdet, säger Petra Marainen.

Hon tycker inte bara att de har en viktig roll i att fömedla produkterna, utan också att nå ut med mer information kring samer och samiskt hantverk och samisk historia.

– Vi ser oss som en bro ut till storstadsmänniskan. Här har vi en champagnekylare i renskinn, kanske något som man saknar i hemmen.

Hur många samiska slöjdare det finns i Sverige är svårt att veta, men i Sámi Duodjis slöjdarregister är ungefär 500 registrerade. Varav en tredjedel är företagare.

Petra Marainens företag har varit igång ett år och har hittills knutit 19 formgivare, slöjdare och konsthantverkare till sin verksamhet. För henne känns det som ett viktigt och betydelsefullt arbete att förmedla samisk kultur. Och hon menar att många är intresserade av ursprungsbefolkningen.

– Man känner inte till så mycket och vill veta mer. Och man ser också att det är kvalitet. Man vet att det är kvalité och är gjort av samer. Man är intresserade av det helt enkelt.

Hon ser det inte som ett problem om någon som kommer hit skulle uppfatta den samisk kultur som något exotiskt. Och att det i så fall beror på att de inte känner till så mycket om samer. Bland dem som kommer och tittar på produkterna tycker hon sig märka av ett stort intresse för att få veta mer.

– Man ställer mycket frågor och undrar. Så man är liksom en kulturbärare. Jag känner ju att jag som same vill ju berätta och jag vill att folk ska förstå att vi har ett ursprungsfolk här i landet och få lite mer fakta och vill veta lite vad det står för och vad vi är, säger Petra Marainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio