Sattajärvi

Sunnas kamp fortsätter i Sattajärvi

2:21 min

Bröderna Sunna har överklagat länsstyrelsens beslut att Hans Erkki har fått koncessionen, eller renskötelrätten i Sattajärvi sameby.
- Vi är mer lämpliga att bedriva renskötsel. Erkki har egentligen ingen erfarenhet, säger samebyarnas advokat Lars Höijertz.

I över trettio år har bröderna Sunna kämpat för att få koncessionen i sattajärvi sameby. I förra veckan möttes parterna i förvaltningsrätten efter att bröderna Sunna överklagat länsstyrelsens beslut.

Det vill själva bestämma över renskötseln i Sattajärvi och hur många skötesrenar det får finnas i koncessionssamebyn. Idag är det renägande lantbrukare som styr koncessionssamebyn och Länsstyrelsen har beslutat att Hans Erkki ska vara koncessionsinnehavare. Ett beslut som Sunnabröderna överklagat med hjälp av sin advokat Lars Höijertz.

- Det ska i första hand samen som ska trygga sin försörjning och att han får ha skötesrenar. Det ska vara han som bestämmer om renskötseln och om hur många skötesrenar han ska ha, inte koncessionssamebyn, säger Lars Höijertz.

Men ordföranden i koncessionssamebyn har en motsatt uppfattning
- De är inte medlemmar i samebyn. Och de har inte renskötelrätt någonstans, säger Håkan Forsén.

Sunnasidan hävdar att 90% av renarna i sattajärvi sameby idag föds upp vid gårdarna, och att rennäringslagen inte tillåter gårdsbruk.

- Det finns inget stöd i rennäringslagen för att ha en finsk renskötsel i tornedalen, Håkan Forsén är ordförande i Sattajärvi sameby.

Sunnas anser sig vara mer lämpliga att vara koncessionsinnehavare då de anser att det är en samisk rättighet, och att Hans Erkki kan för lite. Vad säger du om det?

- Det var något nytt som dök upp i de här förhandlingarna. Att det skulle finnas någon slags samisk sedvanerätt inom det här området. Men det är galimattias, säger Håkan Forsén.

- Det finns ingen rätt för någon med ett visst släktnamn att få koncession om farfar hade det. Det är på ett helt annat sätt i koncessionssamebyarna. Länsstyrelsen ger inte koncession till någon som inte är same. Hans Erkki är same. Det ska inte börjas som i Tyskland på 30- och 40-talet. Att prata om hel- halv- kvarts- eller åttondels same. Antingen är man same eller inte, säger Håkan Forsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio