EUROPARÅDETS RAPPORT

”Ingen samisk utbildningspolitik”

1:45 min

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson förvånas inte över den kritik som Europarådet riktar mot Sverige, vad gäller de nationella minoriteterna och utbildning. En förklaring till bristerna menar Larsson är att regeringen inte fastställt nån samisk utbildningspolitik.

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson säger att rapporten inte förvånar henne. Det är helt klart att Sverige har bristfälliga utbildningsmöjligheter i minoritetsspråken.

-  Det är uppenbart att Sverige inte gör det som behöver göras vad gäller utbildning. 

Sverige har genom minoritetsspråklagen förbättrat samiska språkets status i Sverige men utbildningspolitiken är bristfällig, menar Sara Larsson.

Erik Fankki har barn på skolan och han anser att samerna själva, men särskilt Sametinget måste ta till sig rapporten och se vad de kan göra

- De måste nog göra ett sammandrag av rapporten och ge förslag vad man kan göra åt saken, säger Erik Fankki.

En orsak till att den samisk undervisningen inte fungerat, är att utbildningsdepartementet inte arbetar för en utveckling inom samisk utbildning.

Men Sametinget måste också ta på sig en del av skuldenmenar Sametingets styrelseordförande Sara Larsson, eftersom Sametinget inte heller har gjort något inom utbildningspolitiken. Om samisk utbildningspolitik ska kunna utvecklas tycker hon Sametinget måste utforma en egen utbildningspolitik.

- För det första är det viktigt att Sametinget antar ett eget politisk program, så att man vet vad man vill, då kan man upprätta en tydlig kontakt med utbildingsdepartementet, så att man får i igenom reformerna, säger Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio