Sápmi

En stor samisk journalist har gått ur tiden

1:37 min

En av Sápmis största journalister, Gustaw Heikka är död. I över 30 år jobbade han på tidningen Samefolket där han bland annat gjorde en beundransvärd insats för det samiska språket.

Gustaw Heikka jobbade i över 30 år på Samefolket, senaste åren som biträdande redaktör fram till pensionen. Under hans karriär var han också ordförande i Same Ätnam.

Kollegan Olle Andersson, som länge jobbade nära Gustaw Heikka under hans tid på samefolket, berättar att han var mycket arbetsvillig. Heikka var ofta ute på reportageresor, men var väldigt rädd om tidningens pengar.

– Vi levde under knapphetens kalla stjärna på Samefolket, och när han var ute på jobb hade han tält med sig, säger Olle Andersson.

Han berättar att Gustaw Heikka var en stor tillgång rent språkmässigt. Heikka skrev även på samiska som var viktigt för en tidning i detta slag. En av hans största triumfer, enligt Andersson, var att ge ut extranummer helt på nordsamiska.

– Samiska texter som han gjorde det förekommer knappast nu i tidningen och jag förstår också den sittande redaktören att det är svårt att få folk att skriva på samiska, säger Olle Andersson.

 
Per Jonas Partapuoli
Sveriges Radio Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio