Sápmi

50.000 till samisk glaskonstnär

Den samiska glaskonstnären Monica L. Edmondson från Tärnaby får årets bildkonststipendium i Västerbotten. Hennes arbete som glaskonstnär beskrivs i motiveringen som ett nyfiket undersökande av människan och vårt gemensamma kulturarv.

Stipendiet är på 50.000 kronor och delas ut av det kommunala samverkansorganet Region Västerbotten.

Hela motiveringen:

"Monica L. Edmondsons arbete som glaskonstnär kan beskrivas som ett nyfiket undersökande av människan och vårt gemensamma kulturarv, mänskliga migrationsmönster och livet självt.

Monica L. Edmondson intresserar sig för materialets inneboende möjligheter och begränsningar där glasets skörhet och styrka även kan tolkas som en metafor för människans villkor.

Kärleken till det lokala i kombination med vidsträckta globala resor skapar dynamiska konstnärliga processer och uttryck som Monica L. Edmondson vill vidareutveckla i samarbete med andra kulturutövare.

Detta omfattande arbete har ledorden VINTER och ELD och kommer att visas i en separatutställning på Västerbottens museum under kulturhuvudstadsåret 2014."

Priset delas ut vid regionfullmäktiges sammanträde i Umeå den den 17 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio