Sápmi

Vill inte ta över renskötselanläggningarna

2:06 min

Samebyarna är inte intresserade av att ta över ansvaret för de statliga renskötselanläggningarna, bland annat på grund av oklarheter när det gäller samefondens pengar.

Idag är det samefonden som ansvarar för underhållet av anläggningarna, med slakterier, stängsel och stugor. Men efter att den statliga utredningen i saken har strandat, menar Bjarne Öhrnstedt på landsbygdsdepartementet att det också handlar om samebyarnas vilja.

– Det var en fråga i rennärigspolitiska kommitén att samebyarna skulle ta över underhållningsansvaret mot att samebyarna skulle behålla hundra procent av utav intrångsersättningen och inte 50 procent som idag.

Därför tillsattes en utredare, en förhandlare med uppdrag att göra det här. Men Bjarne Öhrnstedt menar att utredaren konstaterade att det inte är möjlighet att inleda förhandlingar med samebyar.

– Om inte samebyarna vill ta över underhållsansvaret så kan vi inte göra något, säger han.

Pengarna kommer från bland annat från jakt- och fiskekort. I dag tillfaller 50 procent av intrångsersättningen Samefonden. Samefonden har 8 miljoner att fördela varje år. Mer än hälften av medlen går till sametingets kulturråd.

Att underhålla de 147 anläggningarna kostar cirka 6 miljoner. Idag skulle det behövas ytterligare tre miljoner till det årliga underhållet av anläggningarna. Trots att samefonden är medveten om att pengarna saknas har styrelse inte diskuterat frågan berättar fondens ordförande Sylvia Simma.

– Det är bara så att vi i samefonden kan konstatera att Länstyrelsen tillsammans söker nästan 6 miljoner och det är bara att konstatera att de medlen inte finns i fonden, säger Sylvia Simma.

Samefonden har inte tagit ställning till vad de vill, utan menar att det är upp till samebyarna. Och Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska samernas riksförbund förklarar att samebyarna inte själv vill betala för det årliga underhållet. Att bara få ta över ett underhållsansvar och inte få något underhållsförslag på hur det ska finansieras, menar han inte samebyarna var intresserade av.

– Det var ju bara fråga om underhållsansvaret, man skulle inte få äganderätt över dom här anläggningarna, säger Jörgen Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio