Sápmi

Väglöst land kan vara bot mot klimathot

Stora sammanhängande väglösa områden är viktiga för fungerande ekosystem och för att naturen ska kunna hantera klimatförändringar. Studien som gjorts vid Mittuniversitetet visar att väglösa områden begränsar extrema väderhändelser och skyddar mot brand, jordskred och översvämningar.

– De underlättar också för växter och djur att flytta till nya områden när klimatet förändras, säger Bengt-Gunnar Jonsson, professor i växtekologi vid Mittuniversitetet.

Studien som är gjord i samarbete med forskare i Europa visar att det finns få väglösa områden kvar i Europa. Dessutom saknar de flesta sådana områden skydd i lagen, något som finns i USA.

Forskarna i studien pekar också på vikten att ta hänsyn till väglösa områden i framtida landskaps- och infrastrukturplanering

– Med ett oplanerat utbyggande av vägar riskerar vi att förlora ekosystemtjänster som är viktiga för samhället, säger Bengt-Gunnar Jonsson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio