Abisko

Gäddan vanligare i fjällvärlden

1:49 min

Gäddan kommer bli vanligare i fjällvärlden i takt med att klimatet ändras och vi får varmare temperaturer. Det visar studier vid Abisko forskningsstation som gjorts av forskare vid Umeå universitet.

Forskaren Katie Hein pumpar båten och förbereder de små tältliknande forskningsnäten för att fånga gädda. Vi är vid en liten sjö i sjösystemet Čábrak. Hade vi varit här för tolv år sedan hade vi kunnat få röding i näten.

För då var rödingen och spiggen dom enda fiskarna som fanns i sjön när forskarna kom hit för första gången. När de tre år senare tog med en grupp studenter till sjön för att studera rödingen såg de att det nu också fanns gädda.

Några år senare, år 2004  och 2005 upptäckte de att gäddan helt tagit över.

I framtiden när årsmedeltemperaturerna stiger, blir vattnet i sjöarna också varmare och mer lämpliga för gädda. Forskarna i Abisko, som är knutna till Umeå universitet, har utvecklat matematiska modeller, som bland annat är baserade på SMHI:s klimatscenarier men också med hjälp av universitets databaser över fiskförekomster, kan förutsäga gäddans spridning till fjällsjöarna.

Uträkningarna visar att om 40 år när årsmedeltemperaturen stigit med två och en halv grad kommer gäddan kunna leva i 7000 fler fjällsjöar än idag. Vid nästa sekelskifte, om ungefär 90 år kommer gäddan kunna sprida sig till ytterligare 2000 sjöar i fjällen.

Alla sjöar kommer i framtiden vara tillräckligt varma för att gäddan ska kunna leva i dem. Beräkningarna som Katie Hein gjort har också tagit hänsyn till att gäddan behöver ta sig in i sjöarna på något sätt. Det behövs ett inlopp eller utlopp, en anslutning till andra vattendrag, och som inte är för strömt för gäddan att ta sig igenom, berättar Katie Hein.

Att gäddan slår ut rödingen så som i sjön i Čábrak behöver inte alltid hända, för om sjön bara är tillräckligt stor, djup och kall kan gäddan leva ihop med fjällfiskarna. En gädda i en sjö med kallare vatten är inte samma glupska fisk som när den är i en sjö med idealtemperaturen för gädda, 20 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio