Jokkmokk

Bok blir familjeföreställning

1:38 min

I augusti i år släppte Anne Pavval sin bok Buolla. Boken är en del av ett projekt som också ska mynna ut i en föreställning, ljudbok och en cd-skiva. Närmast väntar nu familjeföreställning Buolla - min bästa ren.

Nina Nordvall Vahlberg som arbetar med projektet berättar att föreställningen kommer att spelas för barn i Jokkmokks kommun och omnejd. Föreställningen kommer också att spelas under vintermarkanden, både den historiska och stora vintermarknaden. Då spelas den offetligt och riktar sig också mot turister och människor utifrån som besöker markanden.

Familjeföreställningen heter Buolla-min bästa ren. Tanken är att publiken ska få följa med i pojkens liv genom att själva delta genom musik, dans och lek.

Föreställningen bygger på boken som är verklighetsbaserad och handlar om Anne Pavvals son Nils-Johan och hans ren Buolla och hunden jo-jo.

Föreställningen kommer att spelas på både Luleåsamiska och svenska och har premiär under Jokkmokks vintermarknad. Initiativtagare är Jokkmokks kommun som tycker att det behövs mer aktiviteter för barn under marknaden.

Anne Pavval, som skrivit boken Buolla är förväntansfull inför föreställningen.

- Det är inte en riktig teaterföreställning, utan en familjeföreställning där barn och vuxna kommer att få vara delaktiga och det känns jättespännande.

Föreställningen har nu också beviljats 100 000 kr i projektstöd från sametinget. Och Nina Nordvall Vahlberg är tacksam.

- Det känns ju jättebra, det är svårt att våga tro på det, men det är ju väldigt, väldigt bra att kunna få bidrag.

Förutom Nina Nordvall Vahlberg, kommer också Maxida Märak och Karolina Ericson att delta i föreställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio