Sápmi

Flyttade kulturpengar till partiet

2:42 min

Organisationen Samerna har flyttat över pengar till partiet, det trots att kulturrådets regelverk säger att verksamhetsstödet inte får gå till politiska partier.

Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, som sitter i sametingets styrelse tycker det är att missköta sametingets kulturrådsmedel.

Sametingets kulturråd delar ut verksamhetsstöd som ska främja den samiska kulturen.

Men politiska partier och sammanslutningar får inte stöd från kulturrådet.

Organisationen Samerna har fått närmare 500 000 kronor från kulturrådet i verksamhetsstöd. 200 000 kronor av dessa har förts över till Partiet, trots att pengarna inte får gå till partipolitik.

Anders Kråik är ordförande i Samerna  och menar att pengarna som förts över till partiet inte handlar om politik utan var för utredning om rättigheter som alla samer omfattas av.

Till en början hade överföringen namnet, "för utredning". 10 månader senare, på den senaste kongressen i Umeå ändrades till "kortfristigt lån".

Anders Kråik påpekar att pengarna inte använts och att syftet aldrig varit politiskt.

- Det politiska är, påverkan, förändringar i en förändringsprocess, att man gör om lagstiftning och så vidare. Då blir det politiskt.

Politiska partier får ju inte stöd från kulturrådet. Nu har ni ju överfört dom här pengarna.

- Ja, men det är ju ett lån.

Det var ju tio månader sedan ni förde över de här pengarna. Det var först nu på kongressen ni fattade beslut om att det skulle vara ett lån.

- Ja, Formellt så. Styrelsen blev lite rådvill, vad ska man räkna det här som, egentligen?  Eftersom det var ett utredningsarbete som var syftet i början. Och sen när man inte förbrukat pengarna direkt så blev det ett lån. Där partiet blev återbetalningsskyldiga.

Får partiet verkligen göra utredningar för kulturrådets pengar?

- Ja, alltså, precis som länsstyrelsen eller kommun jobbar mot departement att dom kan utföra tjänster, sånt här grundläggande som vi har med i våra prioriteringar i verksamhetsplan.

Håkan Jonsson i Jakt och fiskesamerna säger att det inte får gå till så här.

- Vi pratar ju om fyra fem miljoner som kulturrådet har att disponera då det gäller samisk kultur och då en halv miljon går till en organisation som dessutom använder pengarna politiskt så är det ju annan samisk kultur som får lida. Det är att det direkta resultatet. Såhär för får det naturligtvis inte gå till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio