Miljöförstöringar är ett större hot

1:50 min

Forskning visar att gäddan blir vanligare och konkurrerar med rödingen om fjällsjöarna när klimatet ändras och vi får varmare temperaturer.

Men att den viktiga samiska matfisken riskerar försvinna, oroar inte Slow Food Sápmis ordförande Ol-Johan Sikku lika mycket miljöförstöringarna gör.

– En långsiktig förändring av vädret, att det blir uppvärmning på naturligt sätt, kan vi hantera. Men vi kan inte hantera att storsamhället kör över sameland och förgiftar det, säger Ol-Johan Sikku, ordförande i Slow food Sápmi.

Forskare vid Abisko forskningsstation har studerat en fjällsjö där gäddan på ungefär sex år konkurrerat ut rödingen. Det här är någonting som i framtiden kan ske i fler sjöar. Beräkningar som Abiskoforskarna gjort visar att om 40 år när årsmedeltemperaturen enligt SMHI beräknas ha stigit med två och en halv grad, så kommer gäddan finnas i betydligt fler fjällsjöar än idag.

– Det är en förändring som inte är bra, eftersom rödingen nästan är en samisk nationalfisk. Tar en så kallad skräpfisk över i fjällsjöarna är det naturligtvis allvarligt, säger Ol-Johan Sikku.

Men Ol-Johan Sikku ser inte klimatförändringarna som det största hotet mot samiska mattraditioner.

– Klimatförändringar är ju någonting som naturfolk, som samer lärt sig att anpassa sig till om det är bara är väderförändringar som kommer. Men det som är det stora hotet är alla exploateringar som går snabbare och är mycket farligare och förgiftar marken.

På vilket sätt hotar gruvor och vindkraftverk samisk matkultur?

– När de tar över Sameland som är grunden till vår traditionella matkultur så finns inte möjligheten att producera och leva i våran kultur överhuvudtaget, säger Ol-Johan Sikku, ordförande i Slow food Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio