KOMMENTAR

Regelverket en tandlös tiger

För över tio år sen gick debatten hög om just hur kulturpengar fick eller inte fick användas. Det ledde till ett tydligare regelverk från Sametingets och kulturrådets sida. Men i praktiken har det inte hjälpt, konstaterar Sameradions Thomas Sarri i sin analys.

Under Sametingets tidiga år var det sammanslutningar av olika slag som ställde upp till val, både partier och organisationer.

Sametinget inrättade även ett kulturråd med uppgiften att fördela organisationsbidrag. Det här ledde till skilda förutsättningar för de sammanslutningar som var invalda i tinget. Exempelvis fick Renägarförbundet och Samerna både organisationsbidrag och partistöd, medan andra enbart fick partistöd.

Efter en lång och hård debatt så beslutade Sametinget år 2003 att organisationer som ställer upp i sametingsval inte ska få något organisationsbidrag, utan endast partistöd.

Det ledde till att Samerna delade upp sig i parti och organisation. Riksorganisationen Samerna bildades utanför tinget, just med syfte att kunna fortsätta få organisationsbidrag, ett syfte de inte på något sätt försökte dölja. Renägarförbundet följde i samma spår och bildade partiet Guovssonásti.

För att kulturrådets bidrag till organisationerna inte skulle gå till partierna, så infördes en regel om att verksamhetsbidrag från kulturrådet inte får gå till partipolitisk verksamhet.

Så långt ser allt okej ut.

Men frågan är egentligen hur det kontrolleras att pengar inte flyttas mellan organisationer och partier som är sammanlänkade?

I Sametinget finns idag flera tydliga exempel på organisationer och partier som har nära kontakt i sina verksamheter:

Riksorganisationen Samerna och partiet Samerna
Renägarförbundet och Guovssonásti
Samernas Riksförbund och Samelandspartiet
Landsförbundet Svenska Samer och Jakt- och fiskesamerna

Avslöjandet om Samerna visar att det går att föra över pengar mellan organisation och parti utan att ertappas av kulturrådet. Men om man åker dit, som Samerna gjort i vår granskning, så kan man ju alltid hävda att det var ett lån.

Det gjorde även Håkan Jonsson för flera år sedan då han försvarade att kulturrådets pengar gått från Landsförbundet Svenska Samer till partiet Jakt- och Fiskesamerna. Ordförande i både organisation och parti var då samma Håkan Jonsson som nu riktar skarp mot Anders Kråik och hans Samerna för att missbruka kulturrådets medel...

Det här är alltså inte första gången vi rapporterar om oegentligheter gällande kulturrådets medel.

Och även om Anders Kråik på Samernas hemsida försöker anklaga Sameradion för att gå politiska vildars ärenden, så kvarstår faktum; kulturrådspengar har gått från organisationen Samerna till partiet Samerna, trots att kulturrådets regler säger att det inte är tillåtet att använda verksamhetsbidraget till partipolitik.

Sedan kan man ju så klart i efterhand kalla det för lån - det gjorde Jonsson redan för länge sedan och det gör Kråik nu.

Så regler kring kulturrådets medel i all ära, men utan ständig och noggrann kontroll så är de ju uppenbarligen verkningslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio