Sverige

Ullenhag erkänner brister

1:28 min

Integrationsminister Erik Ullenhag säger att Sverige tar kritiken från Europarådet på allvar. Europarådet har i en rapport nyligen kritiserat Sverige för stora brister inom utbildningen för minoritetsspråken.

 Ullenhag medger att regeringen kan göra mer för att förbättra minoriteternas situation.

 - Vi har försökt tydliggöra vad som behövs göras för att få behöriga lärare. Vi har gjort ett antal saker men vi behöver göra mer, säger Erik Ullenhag.

Europarådet riktar kraftig kritik gentemot Sverige eftersom det överhuvudtaget inte finns möjlighet att ta lärarexamen i minoritetsspråken i Sverige. En orsak är att det är för litet intresse för att lära sig minoritetsspråken, säger Integrationsministern Erik Ullenhag och man bör uppmuntra folk till att läsa.

 - Man måste höja intresset för de olika minoriteterna att vilja läsa t.ex. samiska, finska eller meänkieli i skolan, säger Erik Ullenhag.

Det finns många brister i modersmålsundervisningen, bland annat påpekar Europarådet att det erbjuds bara en timmes modersmålsundervisning i veckan. 

Med endast en timmes undervisning är det omöjligt att upprätthålla och utveckla ett minoritetsspråk i Sverige.

Ullenhag erkänner att utbildning och undervisningsmöjligheterna inte är bra och att de måste förbättra den möjligheten.

 -Det finns mer att göra och det är därför Högskoleverket ska titta på frågorna och har i uppdrag att redovisa vad som kan göras för att uppfylla konventionerna, säger Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio