Jokkmokk

Ny gruva - en kortsiktig lösning?

En stor gruva planeras i Jokkmokks kommun. Den kommer att ge många nya jobb, men det finns en rädsla att det bara är en kortsiktig lösning.

Kommunen har redan stora områden uppdämda av vattenkraftverken. Idag är det inte många jobb kvar inom vattenkraften och för kommuninnevånarna så är det mycket förstörda marker kvar.

Renägaren Nils Walkeapää går där Stora Luleälv vanligtvis rinner fram, nedanför dammen i Porjus, Jokkmokks kommun.

Han har erfarenhet av att industrier som lämnar kvar stora sår i naturen, som när älvarna dämts.

– Se här så fult det är och markerna är så förstörda att det aldrig kan bli bra igen, säger Walkeapää.

Nu skall ett nytt industriprojekt startas i Jokkmokks kommun, en stor gruva. Men Nils fruktar att det bara ger ett kort tids arbeten och näre mineralerna är utvunna så lämnar bolagen områdena förstörda och folk blir utan jobb.

– De ger en kortvarig vinst, kvar blir stora gropar i naturen efter att de grävt klart sin förtjänst, säger Walkeapää.

Enligt gruvföretaget Beowulf Mining så kan den nya gruvan vid Kallakjaur, nära Björkholmen i Jokkmokks kommun, ge ca 300 nya jobb. Det är något som Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson tror kommer generera till ännu fler arbetstillfällen för kommunen. Andersson är väl medveten om risken med gruvbrytning.

– Det är ju fakta att det blir en grop kvar, när malmen är borta. Men vi måste ha något som utvecklar kommunen just nu. Det är inte hållbar utveckling vi har i Jokkmokk, med 60-70 personer som lämnar kommunen varje år. Då måste vi matcha det med arbetstillfällen och då gör vi bedömning att det här är en bra satsning, säger Stefan Andersson.

Kommunpolitiker för miljöpartiet i Jokkmokk, Henrik Blind, är också skeptisk till den nya gruvan.

– Jag tror att man har alldeles för kort perspektiv i detta ärendet. Det sägs att det är malm 25-30 år och det är alldeles för kort perspektiv, säger han.

Tidigare fanns tusentalls arbetstillfällen på Vattenfalls kraftverk i Porjus, medans det i dag endast finns ett 20-tal arbetsplatser kvar.
Vattenfalls tidigare kontorslokaler i Porjus står tomma.

Enligt renägare Nils Walkeapää så måste man ha litelängre än näsan räcker.

– Vi samer som alltid bott här, vi blir ju kvar här efter att gruvor och vattenkraftverk tar slut.Vi är ju dem som tvingas se på skadorna som blir kvar. Det är trist, säger Walkeapää.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio