Sápmi

"Det är en förtroendefråga"

2:32 min

Trots att kulturrådet fått indikationer på att organisationsstöd gått till partier har man inte gjort något åt det. Organisationen Samerna har fört över 200 000 kronor av verksamhetsstödet från Sametingets kulturråd till partiet Samerna. Simon Matti som är lektor i statsvetenskap på Luleå tekniska universitet menar det är vårdslöst.

Simon Matti säger att det är vårdslöshet i hur man betalar ut pengar, hur man tolkar regler och vårdslöshet hur man handskas med pengar som man fått i bidrag.

Karin Mannela som är ordförande i Sametingets kulturråd berättar att de fått indikationer på att organisationsstöd gått till partier.

- Det är ju inte våran andemening, utan vi beviljar pengar till organisationer och till föreningar.

Statsvetaren Simon Matti tycker att överföringen visar att organisationen Samerna tar lätt på reglerna. Han tycker också det är dåligt av kulturrådet som betalat ut 500 000 kronor till organisationen.

- När man betalar ut summor i den här storleken så har man också kontroll på hur dom används.

Karin Mannela säger att det finns handläggare som bereder och följer upp ärenden och går igenom alla redovisningar när det beviljas pengar till organisationer och föreningar. 

Simon Matti tycker att man då borde ha tagit tag i det här för länge sedan.

- Då hade man kunnat dra i handbromsen för länge sedan och säga, nämen ni kan inte slussa pengarna dit utan ni måste använda dom själva. Dom har ju ett ansvar att se till så att pengarna används på rätt sätt och att själva upptäcka när det går fel och att följa upp och kräva in rapporteringar.

- Det är ju svårt att komma åt såna grejer. Och det är därför vi pratar om den här externa utredningen, säger Karin Mannela.

Kulturrådet har pratat om en extern utredning som ser över hur pengarna används och om de används riktigt. Något som ännu inte skett.

Men Karin Mannela menar att en utredning inte ligger i tiden nu, eftersom dom jobbar med att få igenom en ny kulturpolitisk handlingsplan först. Men på sikt så vill de ha en utredning.

Organisationen Samerna medger att de överfört 200 000 kronor till partiet. Och pengarna skulle användas i ett utredningsarbete för organisationen.

Simon Matti tycker det här är en förtroendefråga.

- Då är det väl klokare att använda upp dom pengarna inom organisationen och sedan slussa över resultatet till partiet. Det är klart att det är en förtroendefråga, både för personer inom organisationen samerna och det är en förtroendefråga för det allmänna i stort, tror jag. När man handskas mer eller mindre vårdslöst med offentliga medel. Även om det är små summor och även om det kanske är enskild händelse så är det en fråga om många bäckar små och alla såna här uttryck och alla såna här händelser gör ju att förtroendet för det offentliga minskar lite grann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio