SAMISK RELIGIONSUNDERVISNING

Ingen tar ansvar

1:28 min

Elever på gymnasiet får för lite eller ingen kunskap om samisk religion, trots att det står i kursplanen att lärarna ska ta upp det i undervisningen. Och ingen tar ansvar.

Enligt Mats Wennerholm på Skolverket så kan de inte följa upp vad som händer på varje lektion och vad varje lärare tar upp utan hänvisar vidare till skolinspektionen.

Per Ingvar de la Motte är ansvarig för regelbunden tillsyn på skolinspektionen. Han säger att han inte har någon bild av varför samisk religion inte tas upp i skolan som den borde. Enligt Per Ingvar de la Motte ligger ansvaret hos kommunerna och Skolinspektionens uppgift är att kontrollera om kommunerna jobbar som dem ska.

Barn och Utbildningschefen, Peter Nordmark i Kiruna Kommun säger att han inte känner till hur undervisningen i ämnet sker.  Inte heller Umeå eller Östersunds kommun kunde svara på hur samisk religion tas upp i skolorna. Kommunerna kontrollerar inte i detalj hur kursplanen följs utan de menar att det är upp till varje rektor och lärare att göra det.

Några av religionslärarna som Oddasat har pratat med berättar att de knappt berör ämnet, eller att det endast sker ibland.

Det finns alltså flera led som ska kontrollera att kursplanerna och läroplanerna följs. Men undersökningen som Oddasat gjort visar att det inte finns någon egentlig kontroll. Det är helt upp till den enskilda lärarens intresse huruvida samisk religion tas upp i skolan eller inte.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio