Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Håkan Jonsson, ordförande Jakt- och fiskesamerna. Foto: Tora Lindberg/SR sameradion
Sametinget

Kastar sten i glashus

"Det är ingenting jag kan påminna mig om"
2:25 min

Jakt och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson har riktat skarp kritik mot organisationen Samernas flytt av pengar till partiet samerna. Men han har själv har gjort samma sak för sju år sedan. Då förde han över kulturrådspengar från sin organisation till sitt parti.

När pengar fördes över från Landsförbundet Svenska Samer till partiet Jakt- och fiskesamerna sa Håkan Jonsson så här till sameradion, året var 2004.

 – Men så länge det är ett projekt, det här är ju inte enbart politiskt arbete. Det är ett projekt som rör land och vatten, så tycker jag inte alls att det är speciellt märkligt.

I veckan när Sameradion avslöjade att Organisationen samerna förde över pengar till partiet så var Håkan Jonsson kritisk och sa att det var misshushållning med sametingets kulturrådsmedel.

Det var alltså 2004 som sameradions Jörgen Heikki rapporterade om förhållandena mellan Landsförbundet svenska samer och Jakt och fiskesamerna. Bägge hade Jonsson som ordförande.

Så här lät rapporteringen då:

"Landsförbundet svenska samer har fått 385 000 kronor från sametignets kulturråd för årets verksamhet. Av dessa pengar så har förbundet alltså avsatt 150 000 kronor som projektmedel till jakt och fiskesamerna."

Nu i veckan, i samband med avslöjandet om Samerna, så fick Jonsson frågor om hans egen bakgrund.

Förekom inte det här mellan Landsförbundet svenska samer och Jakt och fiskesamerna på samma vis?

 – Inte det minsta. Det är två helt olika organisationer och det har aldrig använts medel mellan dom.

Håkan Jonsson sa att man inte lånade ut pengar till Jakt- och fiskesamerna och han verkar ha glömt att Landsförbundet svenska samer förde över pengar till Jakt- och fiskesamerna.

Faktum är att det här var något som han fick lov att förklara för kulturrådet. I ett brev till kulturrådet skrev han då att det inte alls handlade om något bidrag utan om ett lån som skulle betalas tillbaka inom fem år.

I Landsförbundet svenska samers årsredovisningar visade det sig att det sammanlagt handlade om omkring en halv miljon som Landsförbundet svenska samer försett Jakt- och fiskesamerna med mellan 2001 och 2004.

Idag säger Håkan Jonsson att pengarna som överfördes då är återbetalda.  

 – Ifall det har varit på det viset så är det då noll i slutändan. Det har inte förts över några pengar som inte förts tillbaka i något sammanhang. Det är ingenting jag kan påminna mig om i alla fall. Om det skulle vara så är då pengarna återbetalda.

Tidigare artiklar:


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".