Foto: SR Jämtland
Sápmi

Webbsidor på sydsamiska

"Det en självklarhet"
1:24 min

Som en del av satsningen på minoriteter och minoritetsspråk har Länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten översatt delar sina webbsidor till sydsamiska. Där kan man läsa information om renskötsel, fiske och företagsstöd på sydsamiska.

Informationschefen på Länsstyrelsen i Jämtland, Claes Ahlström säger att de är skyldiga att bemöta sydsamisktalande på deras eget språk.

 – Vi är en förvaltningsmyndighet för det sydsamiska i Jämtlands län. Här bor det många människor som pratar sydsamiska så för oss är det en självklarhet att vi ska ha sydsamisk information på våran hemsida.

Översättningarna av hemsidorna är ett samarbete mellan länsstyrelsena i Jämtland och Västerbotten. Mycket av informationen är lika förutom vissa delar som skiljer länen åt.

All information på hemsidorna är inte översatt till sydsamiska utan endast det som rör grundläggande information. Bland annat om länsstyrelsens uppdrag och sedan sidor som handlar om renskötsel, kulturmiljöer, företagsstöd och jakt och fiske.

Informationschefen Claes Ahlström tror att det är en liten grupp som kommer att läsa de sydsamiska sidorna, men han anser att sidorna ändå är viktiga.

 – Vi ska se till att människor som tar kontakt med länsstyrelsen som pratar sydsamiska ska kunna använda sitt eget språk. Då är det kanske inte det viktigaste hur många som utnyttjar den, utan det är en sak vi ska göra.

Information förändras ständigt. Hur ofta kommer ni att uppdatera sidorna?

 – Så fort de förändras på svenska kommer det att uppdateras på sydsamiska, säger Claes Ahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".