Nationalpark oroar

Området kring Vålådalen, Sylarna och Helags föreslås bli nationalpark. Det är ett av sju prioriterade områden i naturvårdsverkets planering för nya nationalparker. Området är inom Handölsdalens sameby, som nu har begärt ett möte med regeringen.

Samebyn har i och med detta begärt ett möte med landsbygdsdepartementet, för att bland annat informera om hur en eventuell nationalpark påverkar samebyn.

Anna von Sydow är samordnare för nationalparksarbetet på Naturvårdsverket och hon säger att det som krävs för att planerna ska bli verkliga är att alla som lever och verkar i området tycker att det är en bra ide och att de är beredda att gå in i processen för att bilda en nationalpark.

 – Det är en av de grundläggande förutsättningarna, att alla är med.

Den här frågan var uppe redan för över tio år sedan, men lades ner för att en av kommunerna inte var intresserad av en nationalpark. Nu undersöker Naturvårdsverket förutsättningarna för nationalpark i Vålådalen, Sylarna och Helags igen.

Första steget är att göra en förstudie som innebär att man kartlägger de verksamheter som finns där idag. Kommunerna är idag positiva till en förstudie.

Handölsdalens sameby vill ha garantier och ordföranden Richard Åström säger att de vill ha försäkringar om att samebyns verksamhet och rennäringen inte ska påverkas. Men hittills har de inte fått några garantier.

 – Vi känner att vi måste först och främst bena ut förutsättningarna kring rennäringen.

För samebyn handlar det om tre saker som hänger ihop vad gäller området. Förutom nationalparksplanerna påverkas det av renskötselkonventionen för gränsöverskridande renskötsel samt vinterbetesavtalet med markägarna.

Richard Åström tycker att alla pågånde ärenden hör samman och att det just nu är svårt att ta ställning till förstudien av ny nationalpark.

 – Det känns som om man inte har full insyn hur dom här tre sakerna drabbar oss som sameby.

Richard Åström påpekar att staten varit med och verkat för vinterbetesavtalet och samtidigt lagt förslag på renskötselkonvention som enligt Åström gör det omöjligt att upprätthålla vinterbetesavtalet. Till det här kommer då alltså förstudien för en eventuell nationalpark.

 – Vi känner att; var ska renarna finnas? Alla de här tre tillsammans gör ju att det blir svårt för oss.

Samebyn har i och med detta begärt att få ett möte med landsbygdsdepartementet, för att bland annat informera om hur en nationalpark kan påverka samebyn.

Anna von Sydow på Naturvårdsverket är noggrann med att poängtera att alla berörda måste vara positivt inställda om de ska fortsätta med planerna på en nationalpark.

 – Om någon av parterna säger nej, vi vill inte eller vi tror inte på det här, då ser vi ser inga fördelar eller att något positivt kommer ut av det. Då kommer inte vi gå vidare, då har vi andra områden som är lika intressanta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".