Eva Olofsson och Siv Holma, riksdagsledamöter för vänsterpartiet Foto: Olle Arvidson / Sameradion.
MINORITETSPOLITIK

Satsar på äldreomsorgen

"Det är oerhört viktigt"
5:13 min

Vänsterpartiet har lagt fram en skuggbudget gentemot regeringens budget. I den föreslås 150 miljoner kronor till att förbättra äldreomsorgen för minoritetsspråken, däribland samiskan.

 – Ska man jobba bra med kultur, språk och annat så krävs det tillräckligt med personal, så de här pengarna är till för att just utveckla verksamheten med en äldreomsorg till exempel där personalen pratar samiska, säger Vänsterpartiets äldreomsorgspolitiska talesperson Eva Olofsson.

150 miljoner under tre år till att utveckla äldreomsorgen på minoritetsspråk, det lägger Vänsterpartiet alltså fram i sin skuggbudget. Nu är det ju regeringens budget som gäller, men vänstern vill genom sitt budgetförslag visa på vilka satsningar de tycker behövs.

Regeringen har ju inrättat ett antal nya förvaltningskommuner där bland annat samiskan ska stärkas. Det vill Vänsterpartiet gå vidare med genom att nu utveckla äldreomsorgen. Enligt förslaget ska kommunerna kunna söka pengar till förbättringar.

 – Det måste ju handla om vilka behov man har när det gäller samisk äldreomsorg, och hur man vill utveckla det vidare för att göra det bättre, säger Eva Olofsson

Siv Holma är riksdagsledamot och kommunpolitiker för vänsterpartiet i Kiruna.

 – Det är viktigt att vi visar att det inte är bara samiska politiker som tycker att det här är viktigt, utan även vi på nationell nivå tycker att det är oerhört viktigt att man får äldreomsorg på det egna modersmålet, att man har den tryggheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".