Samernas partiledare Anders Kråik. Foto: Maria Unga
Sápmi

Partiet flyttar tillbaka pengarna

"Man är rationell i planeringen"
1:48 min

Partiet Samerna ångrar sig nu och flyttar tillbaka de 200 000 kronorna som man fört över från organisationen till partiet Samerna. Det har partiet nu beslutat.

Anders Kråik är partiledare och ordförande i organisationen Samerna och förklarar historiken bakom pengarna var att organisationen ville ha en utredning utförd. Och då var det en samordningsvinst att ge uppdraget till partiet med tanke på resor och politisk ledning.

- Det var bäst lämpade för uppdraget, säger Anders Kråik.

Det handlar om de 200 000 kronor som organisationen Samerna överförde till partiet Samerna i december förra året. Pengarna skulle användas till en rätts- och en språkutredning. Organisationen har informerat sametinget att pengarna överfört till 2012 år budget. Varför pengarna fördes över beror på ekonomi. Det är enligt Anders Kråik det mest kostnads effektiva.

- Man är rationell i planeringen. Det är begränsade verksamhets stöd vi har att hantera. Man kan göra det på billigaste och bästa sätt helt enkelt. Få ut mesta av pengar vi faktiskt har.

Anders Kråik är även ordförande i organisationen Samerna och han ser det inte som något problem med han liksom många inom organisationen även ingår i partiet.

- Inte det minsta eftersom det är en ekonomisk bodelning. Med respektive styrelse, årsmöte, kongress och så vidare. Kan man bara skilja dem åt och det är väldigt adminstativt enkelt, att göra det är inget problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".