Andrea Amft, utredare vid Högskoleverket.
Sverige

Utbildningen måste utvecklas

"Man måsta satsa på helheten"
1:45 min

I går offentliggjorde Högskoleverket sin rapport om hur minoritetsspråkens situation skall förbättras i Sverige.

Andrea Amft jobbar som utredare vid Högskoleverket, och hon säger att man måste ta helhetsgrepp på utbildningen för minoritetsspråken i Sverige

- Man måsta satsa på helheten, med insatser som finns på olika nivåer i utbildningskedjan.

Högskoleverket har på uppdrag av regeringen sammanställt en rapport om hur man ska lösa lärarfrågan för minoritetsspråken. Regeringen ska ta ett helhetsgrepp på utbildningsfrågan. För att få bukt med problemet måste man ha åtgärder på alla nivåer och då måste man få till långsiktiga lösningar inom utbildningen i minoritetsspråken.

I rapporten fastslås det att man måste utveckla minoritetsspråksutbildningen. Det är brist på lärare i minoritetsspråken och därför förslås det i rapporten att man måste få i gång lärarutbildningen. Man måste utbilda lärare till förskolan, grundskolan, och ämneslärare. Det ska vara möjligt att läsa minoritetsspråken på alla nivåer.

- Det är möjligt för barn att förvärva finska till exempel som modersmål i förskolan sen i grundskolan, gymnasieskolan och sen på högskolenivå, säger Andrea Amft.

Andrea Amft menar att man måste satsa på att höja kompetensen på lärare.

- Om jag ska lyfta fram nått förslag så  en satsning på lärarlyft till exempel.

Lärarutbildningen i Sverige måste enligt lagen baseras på vetenskapligt grund, därför måste det finnas forskningen, säger Amft

- De förutsätter också att de finns universitetslärare och forskning i ämnet som möjliggör en utbildning på universitetsnivå, säger Andrea Amft.

Stipendier ska locka till språkplugg

Locka fler till språk- och/eller lärarstudier med stipendier och avskrivning av studiemedel, föreslår Högskoleverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".