Jokkmokk

Förgiftad på vandring

Under en vandring i Padjelanta nationalpark i Jokkmokks kommun i augusti kände en kvinna som en miljöingenjör från södra Sverige, att det luktade gift. Efter vandringen blev hon "konstigt sjuk". Nu misstänker hon att vattnet hon drack i en jokk förgiftade henne.

hon tältade cirka sex kilometer norr om Kisurisstugan. Där drack hon vatten från en jokk. När hon fortsatte sin vandring efter övernattningen gick hon över en våtmark, som jokken avvattnar, och då kände hon en stark lukt av gift.

Enligt ett brev hon har skickat till länsstyrelsen i Norrbotten "luktade det som det gift man exempelvis sprutade på äppelträden på 60-talet, någon typ av insektsgift".

Efter vandringen blev hon "konstigt sjuk", med starkt blödande tandkött, nedsatt kondition och en infektion i kroppen. På grund av det har hon varit i kontakt med länsstyrelsen som har skickat ärendet vidare till miljökontoret vid Jokkmokks kommun, som har startat en utredning genom att ta prover från Padjelanta.

Miljökontoret inväntar nu provresultat . skriver NSD

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".