Erik Gustavsson, Länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: SVT Sápmi
Norrbotten

Renens betesmarker slits

"Får anmodan om att sänka renantalet"
1:54 min

Samebyarna Sirges, Vittangi, Liehittäjä och Svaipa i Norrbottens län har enligt den senaste renräkningen mer renar än vad renlängden tillåter. Och deras höga renantal går inte Länsstyrelsen omärkt förbi.
- De får en anmodan om att sänka renantalet till nästa gång de redovisar, säger Erik Gustavsson, enhetschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Renräkningen sker varje år i samband med renskiljningarna under november och december. När det högsta tillåtna renantalet slogs fast år 1946 utgick man från samebyarnas samlade erfarenheter.
- Det optimala är att ligga några procent under den gränsen. Enligt erfarenheten så är den optimala gränsen, 85-90 procent av det högsta tillåtna renantalet, säger Erik Gustavsson.

Enligt rennäringslagen är det länsstyrelserna som bestämmer det högsta tillåtna renantalet och Norrbottens länsstyrelse har idag inga planer på att justera den, om man inte hittar något uppenbart fel. 

Har en sameby mer än det tillåtna renantalet så tvingas de minska. Antingen genom slakt eller försäljning. Om någon sameby har mer renar än tillåtet kan det få negativa effekter på långsikt, menar Erik Gustavsson

- Om man råkar ha för många renar under ett år är det kanske inte så farligt. Men långsiktigt så är det inte bra. Markerna slits och tål då endast ett lägre renantal i framtiden, säger Erik Gustavsson.

Nästa gång renantalet redovisas är 2012. Om de fyra samebyarna inte har sänkt renantalet innan dess måste de betala vite. Hur högt beloppet är beror på vad samerbyarna kan tänkas gå i vinst på att ha mer renar än tillåtet.

"Vi behöver alla renar"

Bengt-Åke Kuoljok, ordförande Sirges sameby

Renlängderna för Norrbotten året 2010-2011 visar att samebyarna Svaipa, Vittangi, Liehittäjä och Sirges har för mycket renar. Mest över den tillåtna gränsen ligger Sirges, som har cirka 1500 renar för mycket.#ljud=3549327#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".