Ol Johan Sikku. orförande för Slow Food Sápmi. Foto: Alexander Linder

Suovas ska varumärkesskyddas

"Det är en komplicerad process"
2:17 min

Det ska enbart vara rökt renkött du får på din tallrik när du beställer suovas. För nu ska suovas varumärkesskyddas inom EU. Ansökan är snart klar att skickas till EU-kommissionen.

– Det här är jätteviktigt att använda det när det nu redan finns ett skyddssystem för traditionella produkter inom EU. Det är bara att tänka sig trettio år framåt. Då kanske suovas är ett allmänt begrepp som används av alla. Utan att man vet att det här har sitt ursprung från samiska språket och är ett begrepp för traditionell samisk produktion, säger Ol-Johan Sikku, orförande för organisationen Slow Food Sápmi.

Redan 2005 skulle SSR starta arbetet med att skydda suovas. Men arbetet blev inte genomfört på grund av flera orsaker. Bland annat att det blev för dyrt. Men nu är en ansökan inne hos livsmedelsverket. Målsättningen är att skydda suovas mot att användas i ett annat sammanhang än traditionellt samiskt, rökt renkött.

Ol-Johan Sikku säger att det är en komplicerad process att söka skydd via EU-kommissionen.

– Vi måste beskriva både historia och produktionsprocessen, att det är ett samiskt begrepp och vilket samiskt området det här hör till traditionellt.

Ol-Johan Sikku vill att suovas enbart ska få användas på renkött som är rökt på ett traditionellt samiskt vis, torrsaltat, rökt i kåta över öppen eld.

– Nu har vi en grund till att jobba med att söka skydd för andra produkter. Vi kan processen och vet hur systemet fungerar. Det blir enklare nästa gång, säger Ol-Johan Sikku.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".