Den gamla styrelsen. Arkivbild SR Sameradion
Sametinget

Hur ska sametinget styras?

"Nu har vi en minoritetsstyrelse"
2:51 min

Sametingets styrelseskick och frågan om sametingets styrelse är viktigast. Det menar fem av sju partier inför plenum i Karasjok som startar på söndag.

– Nu har vi en minoritetsstyrelse som leder sametinget. Majoriteten av de största partierna som fick störst förtroende i valet 2009 är helt utanför både inflytande och styrelsearbete, säger Anders Kråik,ordförande i partiet Samerna.

För Anders Kråik är huvudfrågan på plenum i Karasjok hur den nya politiska ledningen ser ut i förhållande till demokratin. Och frågerundan med partierna och de partipolitiskt obundna på sametinget, som sameradion gjort tillsammans med SVT Sápmi, visar att sametingets styrelseskick och valet av ny styrelse är det viktigaste.

För den nuvarande ordföranden i sametingets styrelse Sara Larsson är den viktigaste frågan styrelsens förslag till ny sametingsordning, där de försöker ta ett samlat grepp kring hur sametinget ska styras så att alla krafter drar åt samma håll.

– Och att det blir klart och tydligt vilket ansvar styrelsen har, kanslichefen och övriga politiker i sametinget och vad man ska jobba för och vilka mål man ska nå, säger Sara Larsson.

Hur ser du på möjligheten att komma överens om den frågan?
-- Jag ser stora möjligheter med det på många sammanhang, bland annat de här framtidskonferenserna som vi haft att det finns en stor enighet om att vi behöver samla krafterna och göra prioriteringar och fokusera på att nå resultat, , säger Sara Larsson.

Men medan Sara Larsson tycker att den viktigaste frågan på plenum handlar om "hur" sametinget ska styras, pratar flera andra partier snarare om vilka det är som ska göra det.

Per-Mikael Utsi i Gouvssonasti tycker att valet till styrelse och nämnder är viktigast, efter som det har inverkan på sametingets långsiktiga arbete.

Och såväl Samelandspartiets Ingrid Inga och Lars-Erik Fjellström i Landspartiet svenska samer menar att styrelsefrågan blir den hetaste frågan.

En fråga som också den partipolitiskt obundne Lars-Jonas Johansson och Jakt och Fiskesamernas Håkan Jonsson lyfter fram.

 Anders Kråik i Partiet samerna menar att det inte varit någon dialog mellan den politiska ledningen och oppositionen om hur de ska få en funktionell politisk ledning.

– Det enda vi vet är att de själva har beslutat att sitta enbart till den 8 november och att det ska bli ett nytt val av styrelse. Det känns lite märkligt att vi, inte ens en vecka innan vi sätter oss i plenumsförhandlingar, att den diskussionen ska föras utomlands inför öppen ridå hur ett styrelseskick ska se ut och inget initiativ har tagits heller av den politiska ledningen. Ja, det är oförutsägbart, säger Anders Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".