Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Professor värnar om samiskan i skolan

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 07.38
"Helt annan pedagogik att undervisa samiska barn i samiska"
(1:19 min)
Mikael Svonni, professor i samiska. Foto: SR Sameradion

Högskoleverket har i sin rapport kommit med olika lösningar på hur utbildning och undervisning i minoritetsspråken i Sverige kan förbättras.

Mikael Svonni, professor i samiska, var med i högskoleverkets expertgrupp och han säger att det inte är möjligt att uppfylla Europarådets konvention utan befintlig utbildning.

 - Ii leat vejolaš obbanassiige, jos galgá deavdit gáibádusaid mat leat, dat ferte gávdnot dakkár oahpahus gos oahpaheaddjit ožžot dakkár oahpu.

 Mikael Svonni säger att det måste finnas en samisk lärarutbildning. Det är en helt annan pedagogik att undervisa samiska barn i samiska, eftersom det är stor skillnad på språklig kompetens bland samiska barn. Därför måste samiska lärare få pedagogisk utbildning för att kunna undervisa i samiska. Det räcker att man har läst samiska, för det är stor skillnad på att studera samiska och undervisa i samiska, säger Svonni.

 -dat ii leat seamma lohkat sámegiela ja oahpahit sámegiela ja jos geahččá vuolit dásiid, de ii gávdno mihkkege gos sáhttet oahppat oahpahit sámegiela.

 En samisk lärarutbildning måste startas, om det inte finns behöriga lärare blir det svårt att lära ut och utveckla samiskan, säger Svonni.

 - de šaddá hui váttis dilli, mun in jáhke ahte lea obbanassiige vejolaš guhkit áiggi doallat dakkár oahpahusa, gos eai leat oahpaheaddjit mat leat oahppan dan doibmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".