Ingrid Inga, Per Mikael Utsi och Anders Kråik. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
Sametinget

Oppositionen förtegen i styrelsefrågan

"Jag kan mycket väl tänka mig att sitta kvar"
2:45 min

Styrelsefrågan är viktigast på plenum. Och nuvarande styrelsen vill sitta kvar. Det visar vår rundringning till partierna.

 Men Per-Mikael Utsi i oppositionspartiet Guovssonasti vill ha tillbaka den styrelse där hans parti hade majoritet tillsammans med Samelandspartiet och partiet Samerna.

 Sametingets plenum beslutade efter valet 2009 att styrelsen ska väljas proportionellt,  det vill säga en modell liknande kommunernas där alla partier är representerade.

 Men det har inte fungerat. De första två styrelserna ,  först med Sara Larsson i Min Geidnu, och sedan Samelandspartiets Ingrid Inga som ordförande - har spruckit.

Nuvarande styrelsen, som har mandat till plenum i Karasjok, är av parlamentarisk modell.

 Vilket innebär att sametingets majoritetsblock Min geidnu, Jakt- och fiskesamerna, Landspartiet svenska samer, tillsammans med Albmut bildade styrelse.

Men med minsta möjliga marginal.

 Men  styrelseordföranden Sara Larsson tycker att styrelsen fungerar bra nu.

 -Jag kan mycket väl tänka mig att sitta kvar i den nuvarande styrelsen och fortsätta som vi har påbörjat det här, säger Sara Larsson

 Hur ser du på risken att det kommer att förändras i och med det plenum som kommer att vara nu?

 - Jag vet inte vad man vill ifrån de övriga partierna. Vi har inte fått några signaler på det att de vill något annat än att vi sitter kvar, säger Sara Larsson.

  Per-Mikael Utsi i Gouvsonasti vill som sagt ha tillbaka den gamla styrelsen, men den övriga oppositionen är förtegen.

 Ingrid Inga vill fortsätta med den Parlamentariska modellen där majoriteten bildar styrelse. Men hon vill inte utveckla styrelsefrågan ytterligare. Medan Anders Kråik, i partiet samerna, vill att det ska vara en proportionellt vald styrelse med alla partier.

 - Den ger ändå det bredaste demokratiska underlaget i ett styrelseskick, säger Anders Kråik.

 Vem vill du se som styrelseordförande?
 - Jag kommenterar inte den frågan.

 Är du aktuell som den nya styrelseordföranden?
 - Jag kommenterar inte det heller, säger Anders Kråik.

Det har varit många turer kring styrelse med förskjutning av makten fram och tillbaka.  Hur tycker du att det påverkar politiken som ni försöker föra inom de olika partierna?

 - Tyvärr så blir det så att vi får sämre resultat, vi kan inte vara tillräckligt aktiva, offensiva och få till reformer för det samiska folket med sån här politisk turbulens, säger Sara Larsson.

 - När vi gick in i den här mandatperioden är förutsättningen fortfarande att ha ett brett samarbete med samtliga. I det här läget vår drivkraft i politiken synliggörs inte. Jag vet att det är exakt samma parlamentariska läge för den andra sidan med Jakt- Fiske, Min Geidnu, LPSS och så vidare. Det är lika svår situation för dom, säger Anders Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".