1 av 2
Suovas steks över öppen eld. Foto: Jurek Holzer / SvD / scanpix
2 av 2
Ol Johan Sikku. Foto: Alexander Linder
Sápmi

Norska renköttsproducenter upprörda

"Det är en respektlöshet från oss själva mot oss"
1:23 min

Ansökan om att varumärkesskydda suovas har stött på patrull. Norska renägares riksförbund har hittills inte varit med i ansökan och det kan  äventyra hela processen att få suovas skyddat i Europa. Det här väcker ilska bland renköttsproducenter i Norge.

- Det är en respektlöshet från oss själva mot oss.

Nils Tonni Brannfjell driver ett litet samiskt förädlingsföretag på norsk sida. Han förvånas över att norska renägares landförbund inte engagerat sig i processen att skydda namnet suovas från intrång.

- Norska myndigheter bör gå med. Absolut. Och det fort, säger han.

Frågan handlar om att Suovas ska få ett skydd mot att exploateras och att användas i andra sammanhang än försäljning av rökt renkött. SSR, svenska samernas riksförbund, jobbar med ansökan. Där ska man tydligt beskriva hur suovas görs och var det får produceras. I ansökan står nu att suovas ska höra till de svenska och finska regionerna av Sápmi. Men ansökan har inte godkänts av livsmedelsverket eftersom Norge inte är med. Det kan helt enkelt bli svårt att få ansökan godkänd av EU-kommissionen om en norsk renägareorganisation inte står bakom ansökan.

Men när sameradion kontaktar norska renägares landsförbunds ordförande Nils Henrik Sara öppnar han dörren för ett samarbete. Han förklarar sig också med att de inte officiellt fått förfrågan att samarbeta:

- Om svenskarna önskar det är vi beredda att samarbeta i projektet

Suovas ska varumärkesskyddas

Ol Johan Sikku. Foto: Alexander Linder

Det ska enbart vara rökt renkött du får på din tallrik när du beställer suovas. För nu ska suovas varumärkesskyddas inom EU. Ansökan är snart klar att skickas till EU-kommissionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".