Foto: Olle Arvidson
Kárášjohka

Plenum i Karasjok kan bli dyrt

"Det är en viktig symbolisk handling"
2:08 min

På söndag börjar Sametingets plenum i Karasjok. Det är första gången plenumet hålls i Norge och kan också bli ett av de dyraste plenumen i Sametingets historia. Sametingets styrelseordförande säger att det är marginellt.

Fia Kaddik, småföretagare i Jokkmokk, tycker Sametinget borde lägga pengarna på något annat än ett dyrt plenum i Norge.  

- Dom pengarna som går till plenum i Karasjok går ju att lägga på barn- och ungdomar och på rennäringen.

Sametingets plenum kan bli upp till en halv miljon kronor dyrare nu när det för fösta gången hålls i Karasjok, Norge. De senaste två åren har plenum på svensk sida kostat cirka en miljon kronor. Dyrare utgift är bland annat utrikestraktamente som är mellan 600-700 kronor, jämfört med i Sverige 200 kronor.

Henrik Blind, kommunpolitiker i Jokkmokk har ingen åsikt om kostnaden, men tycker det finns andra sidor om valet av mötesplats som är bra.

- Jag kan väl tycka att det kanske är bra för det svenska Sametinget att komma utanför sin egna arena och se hur det är på andra delar i Sapmi.

Sara Larsson, Sametingets styrelseordförande, säger att det som blir dyrt är parlamentariker konferensen i Kirkenes, som hålls direkt efter plenum. Blir plenum dyrare så är det marginellt, säger hon.

- Det blir inte alltför stor kostnadsökning, ungefär samma. Vi får en gratis lokal, både för plenum och våra partiöverläggningar. Sedan är det en väldig betydelsefull resa vi gör. Att få hålla ett parlamentsmöte på norsk sida, det är en viktig symbolisk handling. I slutändan, blir det någon kostnadsökning av det här plenumet, så är det ytterst marginellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".