Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

”Jag vill sitta kvar”

Publicerat söndag 6 november 2011 kl 09.14
1 av 2
2 av 2

Inga andra förslag till ny styrelse är väckt enligt Sara Larsson som nu är styrelseordförande i Sametinget. Men hon har bara lovat att sitta kvar till och med detta plenum.
– Jag kan tänka mig ta mitt ansvar och sitta kvar som styrelseordförande, säger hon.

Hon måste få en vilde och en partipolitisk obunden med sig för att ha makten i Sametinget. Lars-Jonas Johansson är en av dem. Kommer du att ge stöd åt Sara Larsson?

– Det viktiga för mig är att det är stabil ledning, som ger arbetsro och trygghet. Hittills tycker jag att det fungerat bra med den här styrelsen, säger Johansson som är partipolitiskt obunden sedan han sparkades ur partiet Samerna.

Efter valet 2009 har Sametinget haft tre ordföranden. Först valdes Per-Mikael Utsi, Guovssonásti, men han satt inte länge. Han avsade sig uppdraget när han inte fick alla partierna att enas om att sitta i styrelsen tillsammans. Sara Larsson tog över men hade få partier med sig. Många partier avstod att rösta när de inte kunde komma överrens. 

Sara Larsson, Min Geaidnu, avsattes i maj 2010 och Ingrid Inga, Samelandspartiet, tog makten, med hjälp av politiska vilden Ronny Svarto. Men Sara Larsson återfick makten exakt ett år senare. Mycket på grund av att Lars-Jonas Johansson och Alice Nilsson sparkades ur partiet Samerna tidigare i år.

Nu föreslår Sara Larsson att regeringen borde få mer pengar för att hålla omval innan 2013 för att lösa situationen.
- Det ska nog inte behövas, säger Lars-Jonas Johansson.

Ronny Svarto är en annan politiker som har lämnat sitt parti Jakt- och fiskesamerna och är politisk vilde idag. 
– Jag tycker inte om styrelsen. Men som jag ser det är det onödigt att byta styrelse. Det skapar ju inget förtroende för sametinget om man ska byta styrelse vid varje plenum.

Har du förtroende för styrelsen?
- Nej men man kan få igenom beslut vid sametinget via plenumsbeslut, säger Svarto.

Men när Ronny Svarto får fler frågor kan han ändå tänka sig att byta ut styrelsen.

- Vi får invänta förhandlingar och se vad som händer. Jag kommer inte att rösta på styrelsen som sitter nu, avslutar han.

Reportrar: David Rydenfalk och Lars-Ola Marakatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".