Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Ingrid Inga i dabatt med Håkan Jonsson. Intervjuad av Lars-Ola Marakatt. Foto: David Rydenfalk/Sameradion.
2 av 2
Håkan Jonsson i debatt med Ingrid Inga. Foto: David Rydenfalk/Sameradion.
Sametinget

Oppositionen sågar styrelseförslag

Debatt mellan Ingrid Inga och Håkan Jonsson
8:14 min

Sametinget vill genom ny strategisk plan förbättra och effektivisera sametingets politiska arbete.  Visionen är att öka samiskt självbestämmande. Men oppositionen sågar styrelsens förslag under en lång debatt på plenum i Karasjok.

I en plan som sträcker sig fyra år framåt i tiden vill Sametingets styrelse genom ett styrdokument styra Sametingets verksamhet mot mål utifrån politiskt fattade beslut. Den här planen som ska ligga till grund för årlig budget och verksamhetsplan för förvaltningen på Sametinget.

- Det blir lättare för 30 ledamöter att syna plenum och syna styrelsen och även få ett effektivare arbete i kansliet, säger Håkan jonsson om förslaget.

Styrelsen skriver att man med utgångspunkt i Samernas nuvarande situation och genom att analysera de möjligheter och risker som aktuella trender i omvärlden innebär, har formulerat en vision för tio år framåt och mål och direktiv för fyra år framåt.

Håkan Jonsson i Jakt- och Fiskesamerna berättar att det inte är ett dokument man ska behandla idag, utan att styrelsen vill vara öppen i sin kommunikation och visa vad de vill. Han menar att styrelsen vill föra fram dokumentet eftersom det varit stort glapp mellan politiker och kansli.

- Hur ska vi få kansliet att jobba som vi politiker vill. På det här sättet kan vi förstärka politikernas bild till kansliet för att få ett effektivare arbete och ett mycket bättre resultat.

Ingrid Inga i Samelandspartiet kan acceptera förslaget, om det gäller förvaltningsorganisationen. Men inte den folkvalda politiska delen, eftersom den politiska delen måste ha helt andra regler.

- Jag tycker det är helt okej om den bara ska gälla för förvaltningsmyndigheten, men inte för det folkvalda. För vi måste ändå ha friheten att bestämma, vilka mål har vi, vilka visioner har vi och vart är vi på väg.

Sylvia Simma, också i Samelandspartiet, var en av de i oppositionen som ställde sig i talarstolen och sågade förslaget. Hon menar att man inte kan ha ett dokument som styr ett folkvalt organ eftersom politikerna tycker olika, företräder olika viljor och inte går åt samma håll.

- Det är som att sätta in oss alla i en fyrkantig låda som alla ska hålla sig till i fyra år. Det är det jag tycker är problematiskt i en politisk församling.

Men Håkan Jonsson, är det som Sylvia Simma sa, att man ska lägga alla politiker i samma låda?

-Nä, vi lägger inte i samma låda, utan får vi majoritet, då har vi en majoritet i sametinget, som vill driva frågan i den riktningen och det är så politik fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".