Alice Nilsson sparkades från Samerna, nu kan hon bli tungan på vågen i styrelsefrågan. Foto:David Rydenfalk/Sameradion.
Sametinget

Hon kan avgöra styrelsefrågan

Alice Nilsson som sparkats från partiet Samerna kan avgöra hur Sametingets styrelse ska se ut. Frågan ska upp på plenum i Karasjok.

På söndag startade Sametingets sista plenum för året, som den här gången hålls i det samiska parlamentshuset i Karasjok.

En av de viktigaste frågorna gäller styrelsens utformning och där har tre ledamöter särskilt viktiga roller trots att de inte tillhör något parti. De tre är den politiska vilden Ronny Svarto samt Lars-Jonas Johansson och Alice Nilsson, som bägge två sparkades med buller och brak från partiet Samerna.

För att den nuvarande styrelsen ska få majoritet så krävs nämligen att både Nilsson och Johansson röstar för en fortsättning. För Ronny Svarto kommer inte att stödja nuvarande styrelsen.

 – Nej, jag röstar inte på den här styrelsen som sitter, det gör jag inte. Vi får se vad utvecklingen blir.

Lars-Jonas Johansson kommer däremot att gå emot sitt forna parti Samerna och istället ge nuvarande styrelse sitt stöd. Det innebär i skrivande stund att Alice Nilsson kan komma att bli tungan på vågen i styrelsefrågan. Antingen röstar hon med sitt gamla parti Samerna, eller så stödjer hon den sittande styrelsen.

Enligt Sara Larsson, Min Geaidnu, som nu är styrelseordförande i Sametinget har ännu inga förslag till ny styrelse väckts. Larsson har bara lovat att sitta kvar till och med det här plenumets sista dag, men kan tänka sig att sitta längre.

Partiet Samernas ordförande Anders Kråik säger att de diskuterat saken inför plenum.

 – Vi utgår från att man avser att sitta kvar i en minoritetsstyrelse, som är majoritetsvald, som tidigare med stöd av två politiska vildar.

Men kommer ni i oppositionen lyfta den här frågan innan den åttonde?

 – Det är möjligt, det är fullt möjligt att så sker.

Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson sitter med i nuvarande styrelse och så här säger han om framtiden för den sittande styrelsen.

 – Det är klart efter det misstroende vi fick av några ledamöter från dem som inte sitter i styrelsen och dom blev ju rejält nedtagen på jorden, alltså nedröstade, vilket visar att den styrelse som sitter har ju en stark majoritet i sametinget.

Utifrån det resultatet menar Jonsson att den sittande styrelsens har ett stöd starkt nog för sitta kvar.

 – Jag menar, vi har drygt ett år till valet och att hålla på att hoppa mellan olika styrelser, det tror jag inte är så bra för Sametinget.

Anders Kråik vill inte spekulera i vilket stöd som finns för att sittande styrelse ska få fortsätta.

 – Det har jag ingen aning om, vi vet ju att de fick ett stöd av Skogssamerna, och en utslagsröst avgjorde då i Vålådalen i maj.

Kråik hänvisar å andra sidan till att Skogssamerna/Vuovdega har tagit ett årsmötesbeslut efter det, där de säger att de ska vara fria och obundna.

 – Men det återstår ju att se hur långt det håller, respekterar de ledamöter som är folkvalda årsmötets beslut? Det kan vi inte få svar på förrän det blir en omröstning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".