1 av 2
Sara Larsson har samlat styrelsen för möte. Foto Lars-Ola Marakatt
2 av 2
Kárášjohka

Här förbereder sig Sara Larsson för maktkamp

Det blev en kort lunch för sametingets politiker i maktposition. Partiledaren för oppositionspartiet samerna, Anders Kråik berättar att han lämnat förslag på hur nya styrelsen i sametinget ska se ut inför omvalet imorgon.
- Vi har inte fått förslaget men har diskuterat olika eventuella senarion, säger Sara Larsson.

Sara Larsson valdes på nytt till styrelseordförande i maj. Hon deklarerade då att hon och styrelsen ämnar sitta till detta plenum i Karasjok.

Anders Kråik planerar nu för fullt för ny styrelse och har nu gett sitt förslag till Sara Larsson. Förslaget har oddasat inte ännu sett men Anders Kråik förklarar:
- Jag vill sitta i styrelsen, säger han.
- Det är för mycket västerbottensdominerat i styrelsen, säger Anders Kråik.

Hur menar du?
- Vi måste få en bredare sammanslutning av politiker från fler håll i sametingets styrelse. Vi jobbar för en parlamentarisk modell som vi gjort från början.

Enligt Anders Kråik har han lämnat sitt förslag på hur styrelsen i Sametinget ska se ut från imorgon. Sara Larsson hade ett möte i Jakt- och fiskesamernas mötesrum vid lunch.
- Vi pratade om något helt annat, säger Kristina Nordling.

Men Sara Larsson bekräftar nu att de hade möte där de diskuterade olika senarior som kan inträffa:
- Vi hade strategimöte där vi diskuterade styrelsefrågan, säger hon.- Vi går för att få en bredare sammanslutning i styrelsen, säger Anders Kråik.


Idag består Sametinget av en minoritetsstyrelse bestående av Min Geaidnu, tre mandat, Jakt- och fiskesamerna, sju mandat, Landspartiet svenska samer, två mandat, Albmut, ett mandat. Totalt har de 13 mandat tillsammans. Oppositionen har också 13 mandat efter att två partimedlemmar uteslutits från partiet. Och vid en omröstning måste Vuovdega med tre mandat och tre partilösa övertygas.

Där är det högst osäkert hur de kommer att rösta. Ronny Svarto har lämnat Jakt- och fiskesamerna och har hittills stött Anders Kråik, Samerna, Guovssonásti och Samelandspartiet. Vuovdega har tidigare gett sitt stöd åt nuvarande styrelse. Alice Nilsson och Lars-Jonas Johansson har kickats från partiet Samerna efter interna bråk.
- Jag känner mig fortfarande kränkt av hur partiet samerna avsatte oss sa Alice Nilsson i talarstolen.
- Det är för kort tid kvar till nästa val (red. anm. 2013) för att byta styrelse nu, säger Kristina Nordling, Min Geaidnu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".