1 av 2
Ingrid Inga. Foto: David Rydenfalk/Sameradion.
2 av 2
Hannasofie Utsi: Foto: David Rydenfalk/Sameradion.
Sametinget

Renen borta från kulturen

"Renen nämns inte med ett ord"
4:15 min

Ingen rennäring i den kulturpolitiska handlingsplanen. Det var något som oppositionen opponerade sig emot när frågan var uppe i plenum.
- I kulturhandlingsplanen nämns inte renen med ett enda ord, säger Ingrid Inga i Samelandspartiet.

På plenum i Karasjok diskuterades idag den kulturpolitiska handlingsplanen som sametingets kulturråd lagt fram, och som styrelsen stödjer.

Den gamla planen är för gammal, menar styrelseordförande Sara Larsson och hon tycker att det hela tiden är viktiga att uppdatera vad Sametinget vill se för utveckling av samiskt kulturliv. Det handlar om att fördela 14 miljoner kronor, och det är något som styrelsen vill att sametingspolitikerna i plenum ska ta ställning till.

Och Ingrid Inga i Samelandspartiet tycker att Sametinget behöver en kulturpolitisk handlingsplan, men hon tycker inte att den som nu lagts fram är tillräckligt genomarbetad. Dessutom pratar hon om rennäringen som grunden i den samiska kulturen, och menar att det här inte framgår i handlingsplanen. Hon menar också att såväl kultur och språk som näring är en odelbar enhet i den definition av kultur som hela det samiska samhället bygger på och att man inte kan bryta ut enbart kultur och göra som i det svenska samhället att man definierar finkultur.

- En del av det vardagliga livet som många av oss som lever i Sápmi, tyvärr, vi får leva med för och nackdelarna och i kulturhandlingsplanen nämns inte renen med ett enda ord.

Hannasofie Utsi i Min Geaidnu ställde sig i talarstolen och opponerade sig mot det Ingrid Inga sa.

- Det jag tycker är tråkigt är att man gång på gång får höra att rennäringen är grunden. Jag håller med om att rennäringen är viktig, en av de största grundpelarna i den samiska kulturen, men det är inte den enda grunden.

Ingrid Inga, är ni inte överens om vad samisk kultur är?

- Nä, tyvärr verkar vi inte vara det. Och allra helst att kulturrådets budget kommer från intrångsersättningen för rennäringen och för mig är det obegripligt att då inte ha rennäringen med i en kulturhandlingsplan.

Men Hannasofie Utsi tycker att man kan ha med rennäringen i kulturhandlingsplanen.

- Det jag tycker är väldigt jobbigt är att man gång på gång använder lögnen om att samiska kulturen baseras enbart på rennäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".